Završen Open Business Forum BiH No.1

Na terenima Golf Kluba Krivaja kod Zavidovića, 23.09.2020. održan je Open Business Forum BiH No. 1 na kojem se govorilo o uticaju Covid 19 na privredu BiH sa posebnim osvrtom na određene djelatnosti, o strategijama razvoja turizma, turističkim potencijalima i investicijama u ovoj oblasti i o dobrim praksama u lokalnom ekonomskom razvoju – konkurentnosti, inovativnosti i digitNalizaciji. Ovo je bila i prilika da Bisnode uruči certifikate bonitetno izvrsnim kompanijama i još jednom ukaže na najznačajnije aktere razvoja bh. privrede.

Srebrni certifikat preuzeli su kompanije: Nacionalni park UNA Bihać, Đonlagić d.o.o. Jelah-Tešanj; Zira d.o.o. Sarajevo, Hotel Europe Group Sarajevo, certifikat zlatne bonitetne izvrsnosti Fortuna Tours iz Mostara i Elnos BL d.o.o. Banja Luka a po prvi put Bisnode je dodijelio certifikate za platinastu bonitetni izvrsnost kompanijama Tvornica cementa Kakanj, Alter Media Sarajevo, M&I Systems d.o.o. Banja Luka, i Ziko d.o.o. Zavidovići. Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti je međunarodno priznata potvrda njihovog dugogodišnjeg sistemskog i kvalitetnog rada, kojom će i ovekompanije domaćem i ino tržištu potvrditi da su odgovorni i kvalitetni poslovni partneri.

Forum je organizovala agencija E-Ventexpo sa partnerima Bisnode BH, Privrednom komorom FBiH i Drvnim klasterom “Namještaj i drvo”, uz svesrdnu podršku Golf Kluba “Krivaja”. Skup su pozdravili organizatori Dinko Mujkić, predstavnik agencije E-VentExpo i Zlata Mulać Jagličić, direktorica Bisnode BH,te Ahmet Egrlić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, naglašavajući koliko je, posebno u ova krizna vremena, značajana svaki poslovni susret na kojem će privrednici i predstavnici institucija imati priliku razgovarati o novonastaloj situaciji i njenim mogućim rješenjima.
U panelu na temu Uticaj Covid 19 na privredu BiH sa posebnim osvrtom na određene djelatnosti učestvovali su Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/gospodarske komore FBiH, Ferid Mujanović, vlasnik i direktor „Ziko“ d.o.o. Zavidovići, Darko Spasojević, izvršni direktor „M&I Systems“ Banja Luka, Dženana Hodžić dr.sc., zastupnica u Parlamentu FBiH i Srećko Stojaković, predstavnik privredne komore Republike Srpske, direktor područne komore Doboj, koji je posebno naglasio koliko su organi uprave zakazali u ovoj kriznoj situaciji, jer su napravili poteze koji su bili nefunkcionalni i zapravo nije bilo adekvatne pomoći privrednicima, što se mora brzo promijeniti.

U Razgovoru s povodom na temu “Dobre prakse u lokalnom ekonomskom razvoju – konkurentnost, inovativnost, digitalizacija učestvovali“ su prof. dr. Ismar Alagić, direktor Razvojne agencije Tešanj (TRA) i pr. sc. Samira Zelenbabić, šefica Odsjeka za privredu Opštine Teslić, koja je ovom prilikom naglasila:“Privrednici trebaju biti kreatori mjera za podsticaj, da se oni oglase i kažu šta lokalna zajednica treba uraditi za njih, jer oni najbolje znaju svoje potrebe. Lokalne zajednice nisu u mogućnosti pomoći velikim i srednjim kompanijama, ali mogu malim i mikro, koje su ionako najviše ugrožene”.

Tema drugog panela bila je Strategija razvoja turizma, turistički potencijali i investicije. Uvod u panel dao je Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka UNA Bihać, a kao panelisti učestvovali su Berina Bajrović Msc. izvršni direktor Hotel Europe Group, Nedžad Ikanović – Fenomen “Kamene kugle”, Zavidovići, Aida Terzić Mr. sc. oec. Izvršni direktor agencije “Relax Tours” Sarajevo, Sanja Kaljužny, zamjenik direktora “Fortuna Tours” agencije Mostar i Aleksandar Radošević, izvršni direktor za operacije, marketing i prodaju ZTC “Banja Vrućica”. Prema svemu što je rečeno, može se izvesti zajednički zaključak – da cjelokupan javni i privatni sektor treba raditi u zajedničkom interesu na razvoj turističkog sektora, kao vrlo specifične grane djelatnosti na koju je ova situacija posebno uticala, i da je potrebno stvaranje zajedničkih strategija za razvoj turizma i promocije, čemu bi doprinijelo uvezivanje turističke ponude BiH i jedinstvena planska promocija.

Iako je pljusak promijenio tok Foruma, nije uticao na druženje učesnika, koji su razmijenjivali ideje i iskustva, uživajući u ugodnom ambijentu Golf Kluba, uz koktel majstora kompanije Masa sa njihovom izuzetnom ponudom koktela i pića, na bazi čuvenog Meukow konjaka i džina Barristev.

Djelić atmosfere sa Open Business Forum BiH No. 1 možete vidjeti na linku:

https://www.flickr.com/photos/185546444@N06/sets/72157716096396636/
(akta)

Podijeli objavu na društvene mreže
Pretraži događaje