Konferencija „SAJAM LOKALNIH ZAJEDNICA 3“ održana u Kaknju u sklopu projekta “Tajan 2021”

U sklopu tradicionalnog projekta „Tajan 2021“ u Kaknju je 28.07.2021. održana konferencija „Sajam lokalnih zajednica 3“ koja je nastavak poslovnih konferencija kojima je cilj promocija i uvezivanje lokalnih zajednica i njihovih proizvodnih, privrednih,turističkih i ostalih potencijala, kao i traženje investitora za projekte lokalnih zajednica.

Konferenciju je organizovala agencija “EventExpo” Kupujmo i koristimo Bosansko i Hercegovačko i Drvni klaster BiH “Namještaj i drvo” sa partnerima i pokroviteljma Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Privrednom/gospodarskom komorom FBiH, Vladom Zeničko-dobojskog kantona, te općinom Kakanj.

Na ovakvim konferencijama, razmjenjuju se  informacije i iskustva, kako bi se što bolje kreirao poslovni ambijent i za investitore osigurala prohodnost različitih dokumenata, dozvola, saglasnosti, odn. da se kaže koliko je važna lokalna zajednica u privlačenju stranih i domaćih investicija, a kojima je cilj nominacija određenih projekata i  privlačenje stranih i domaćih investitora.

Formirana je  i platforma www.e-ventexpo.com gdje se mogu predstaviti lokalne zajednice sa svojim projektima i potencijalima, koji se dalje proslijeđuju investitorima i fondovima.U okviru „Samita lokalnih zajednica“ su organizovane panel grupe gdje se razgovaralo o četiri jako bitne teme: Javno-privatno partnerstvo, poslovne i bescarinske zone, digitalna transformacija i promocija lokalnih zajednica.

Učesnici konferencije su bile lokalne zajednice sa svojim načelnicima, gradonačelnicima i predstavnicima, institucije komora – Predsjednik Vanjskotrgovinske BiH g.Ahmet Egrlić i potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBIH, Privredne komore RS,Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstava različitih nivoa vlasti u BiH,kompanija iz lokalnih zajednica,obrazovnih institucija i dr.

Općine spadaju u važne nivoe vlasti iako u prefiksu nose naziv lokalne i mogu biti nosioci razvojnih aktivnosti u zemlji gdje se preklapaju nadležnosti u različitim nivoima vlasti.Umrežavanje lokalnih sredina i promocija  potencijala i resursa kojima raspolažu općine i gradovi u BiH put su ka ubrzanom razvoju LZ.

Zaključci konferencije su, da je „Sajam lokalnih zajednica“ projekat koji postaje tradicija i nužnost i da ga treba nastaviti u budućem periodu kako je prvobitnno i zamišljeno, obzirom da se radi o vrlo primamljivoj prilici za promociju lokalnih potencijala, prezentaciju prirodnih, privrednih i drugih resursa kojima raspolažu određene lokalne zajednice i njihovo međusobno uvezivanje.

Političke i ekonomske prilike u BiH danas nisu na zavidnom nivou i baš su sajmovi poput ovih neophodni za razvoj LZ i viših nivoa vlasti.

Važno je prepoznati značajne resurse i znati ih plasirati investitorima, jer ako su temelji , u ovom slučaju lokalni nivoi vlasti stabilni, biti će  stabilna i država Bosna i Hercegovina.

“Samit lokalnih zajednica 3” – Kakanj 28.07.2021. – “Tajan 2021”

Sarajevo, 02.08.2021.

Podijeli objavu na društvene mreže
Posljednji događaji
Pretraži događaje