Međunarodna drvno – tehnološka konferencija – „Sarajevo Wood Days 4“

Nakon tri uspješno održane konferencije „Sarajevo Wood Days “,četvrtu godinu za redom u organizaciji Drvnog klastera „Namještaj i drvo“ BiH – Sarajevo, agencije „Event & Expo“ Kupujmo i koristimo Bosansko i Hercegovačko i partnera Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, kompanija “URBAS” iz Austrije i eSolar iz BiH, privrednih komora i klastera iz BiH i regije,održana je i četvrta po redu konferencija „Sarajevo Wood Days 4”.

Dvodnevni poslovni događaj, koji je organizovan uporedo sa Privrednim sajmom u Skenderiji, održan je 08. i 09.12.2022. u “Svečanom salonu” Centra Skenderija, a obuhvatao je dvije međunarodne poslovne konferencije i to – “Konferenciju o šumarstvu i drvnoj industriji” i „Konferenciju o obnovljivim izvorima energije, zaštiti okoliša i turizmu”, te prateći događaj „Open Business Forum No.1” – susret privrednika i lokalnih zajednica.

Predsjednik Drvnog klastera “Namještaj i drvo” Dinko Mujkić je rekao da je cilj okupiti vodeće proizvođače u ovoj oblasti, predstavnike vlasti i obrazovnih institucija, a ovakvi događaji su posebno važni za umrežavanje privrednih subjekata i nastaviti će se i u narednom periodu.

Privredna komora Federacije BiH je, po riječima potpredsjednika Komore Mirsada Jašarspahića, prepoznala značaj rada ovog klastera, te  su dali podršku ovoj i ranijim konferencijama.

– To je prilika da na jednom mjestu struka, akademska zajednica i predstavnici realnog sekora kažu sve ono što im pravi probleme i barijere u poslovanju. Vrlo je značajno što je drvoprerada, odnosno proizvodnja namještaja najveći izvoznik u prerađivačkoj industriji u BiH, te to da su resursi za taj proizvod iz BiH, od ljudskih resursa što se tiče dizajna, projektovanja, do građe iz šumskih preduzeća – naveo je Jašarspahić.

Firme iz BiH, kako je dodao, uvijek su nosioci zlatnih medalja za kvalitet i dizajn na najznačajnijim svjetskim sajmovima namještaja, uprkos tome što postoje barijere kao što je nepostojanje zakona o šumama, nedostatak radne snage i drugo.

Član Skupštine Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FiH Refik Hodžić je mišljenja da razvojni aspekt šumarstva stoji u mjestu.

– Šumarstvo u BiH zaostaje za šumarstvima u Evropi. Direktive iz oblasti šumarstva nisu ugrađene pošto nemamo zakon, s tim da u Federaciji BiH postoje kantonalni zakoni koji ne sadrže takve odredbe i principe – naveo je Hodžić.

Šumarstvo je takva djelatnost koja ne poznaje granice, a kantonalni zakoni, po njegovim riječima, usitnjavaju šumarstvo. Usitnjavanjem šumskog eko sistema, kako je naglasio Hodžić, ne može se dobiti kvalitetno upravljanje šumama.

Učesnici konferencije “Sarajevo Wood Days 4”, među ostalim, diskutovali su o poslovanju preduzeća drvne industrije, pilana i šumarstava uslijed globalne krize, obrazovanju kadrova u drvnoj industriji, novim tehnologijama i trendovima, obnovljivim izvorima energije i budućnosti šumarstva.

Konferencija je okupila predstavnike vodećih proizvođača namještaja, primarne prerade i šumarstva iz cijele BiH , obrazovnih institucija i ministarstava, jedinica lokalne samouprave i medija.

Podijeli objavu na društvene mreže
Pretraži događaje