Iz BiH kreće umrežavanje lokalnih zajednica u regiji zapadnog Balkana, a cilj je oživljavanje privrede

U Sarajevu je 01.04.2021. formiran inicijativni odbor za umrežavanje lokalnih zajednica sa podučja cijelog Balkana u cilju promocije i unapređenja  privrednih, turističkih i svih ostalih potencijala. U mrežu će u startu biti uključeno oko 40 lokalnih zajednica koje su danas izabrale pet članova inicijativnog odbora koji operativno treba da sve pripreme kako bi se saradnja i ozvaničila.Organizator dvodnevne konferencije na kojoj je prvi dan bilo riječi o stanju u drvnom sektoru je agencija “EventExpo” i Drvni klaster “Namještaj i drvo”, a partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna/gospodarska komora FBiH.

Dinko Mujkić iz Drvnog klastera “Namještaj i drvo”, koji je jedan od organizatora ovog događaja, istaknuo je na konferenciji za medije da je cilj povezati lokalne zajednice sa zainteresiranim investitorima. Ističe zainteresiranost predstavnika lokalnih zajednica te kaže da je taj posao kontinuiran i trajat će tokom cijele ove i nekoliko narednih godina, a sljedeća konferencija će se održati u zadnjoj dekadi maja 2021.godine na Piramidama kod Visokog.

Neće izostati ni podrška institucija.

– Podržali smo ovaj, a podržat ćemo i druge projekte. Osim razmjene iskustava cilj je i da određene projekte možemo kandidirati i prezentirati partnerima u inozemstvu – istaknuo je predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Iz Privredne komore FBiH smatraju da je današnji skup važan posebno zbog informacija da region zapadnog Balkana postaje interesantan za nove investicije.

Dan ranije na važnost umrežavanja ukazano je i tokom  Drvno-tehnološke konferencije “Sarajevo Wood Days 3”.

Organizacijom ovakvih konferencija, kako je kazao Dinko Mujkić iz ovog klastera, nastoji se prebroditi situacija s koronavirusom, koja narušava privredu u svijetu, i omogućiti domaćim izvozno orijentisanim kompanijama i lokalnim zajednicama što bolju promociju i jačanje njihovih kapaciteta.

– Osnovni cilj je da pokažemo, ne samo u našoj zemlji nego u regionu i šire, da funkcionišemo uprkos veoma otežanim uslovima poslovanja, tako da ćemo, nadam se uskoro, kada se steknu uslovi za međunarodne sajmove, opet biti prisutni na tim manifestacijama na kojima smo osvajali najznačajnije svjetske nagrade i priznanja – naveo je Mujkić dodavši da se tržište namještaja Zapadne Evrope prilično stabiliziralo.

Prvi znaci oporavka bh. privrede već su vidljivi, o čemu govore i statistički podaci o vanjskoj trgovini, a među sektorima koji bilježe rast je i drvna industrija. Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić dodao je da se pomalo vraćaju stare, ali i da  dolazi do novih narudžbi, a također se koristi prilika tzv. pregrupisanja lanaca dobavljača u prerađivačkoj industriji, gdje se glavni dizajnerski brendovi, kada je riječ o namještaju, okreću podizvođačima i dobavljačima bližim Evropi, a to su zapadni Balkan i BiH.

(Patria) 

Podijeli objavu na društvene mreže
Pretraži događaje