“SAMIT LOKALNIH ZAJEDNICA ZAPADNOG BALKANA 2” održan u parku „RAVNE 2“ – Visoko

U utorak 8.juna 2021. godine u Multimedijalnoj dvorani parka „Ravne 2“ je održana Druga konferencija “Samit lokalnih zajednica zapadnog Balkana 2” u cilju promocije i unapređenja privrednih, turističkih i drugih potencijala, kao i prezentovanje poslovnih zona investicionih projekata kompanija i lokalnih zajednica.

Dinko Mujkić, predsjednik Drvnog klastera BiH “Namještaj i drvo”, koji je i organizator ovog događaja, rekao je da je u mrežu dosad uključeno oko 40 lokalnih zajednica koje će operativno da pospješe buduću saradnju, a moguće je i njeno proširenje.

– Formirali smo i Uniju lokalnih zajednica zajedno sa suorganizatorom “EventExpo” Koristimo i kupujmo Bosansko i Hercegovačko, a cilj je da prezentujemo i promovišemo turističke i privredne potencijale, te pronađemo i investitore za ponuđene projekte – naglasio je Mujkić.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici lokalnih zajednica, kompanija, raznih privrednih udruženja, zastupnici u Parlamentu i na drugim nivoima vlasti, Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna/gospodarska komora FBiH koji su ujedno i partneri ovog projekta.

– U pitanju je manifestacija koja je vezana za turizam, sport i razvoj lokalnih zajednica. Primjer ovog ovdje mjesta je pokazatelj da individua može pokrenuti svjetsku priču, zato smo i izabrali da konferenciju održimo upravo ovdje. Stiglo je dosta predstavnika lokalnih zajednica iz cijele BiH, a putem HD video streama su nam se priključili i ljudi iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, a ovo je jedna globalna priča u kojoj se planira okupljanje i umrežavanje predstavnika što više lokalnih zajednica. – kazao nam je Elvir Starčević, član organizacionog odbora i moderator na konferenciji.

– Današnji skup je nešto od čega ćemo svi imati koristi, obrađeno je mnogo tema, čuli smo mnogo pozitivnih ideja i razmišljanja, a sve ove ideje traže vremena, novca, kao i znanja. Obišli smo i predivne lokacije u Bosanskoj dolini piramida, ovo mi je bio prvi dolazak, pozitivno sam iznenađen i podržavam ovakve projekte, a svi građani BiH trebaju da šire ovu lijepu, pozitivnu priču. – kazao nam je Nagib Mujkić iz Poslovnog udruženja privrednika Žepča.

U Visoko su stigli i predstavnici Krajine, tačnije savjetnik gradonačelnika Cazina, Jusuf Bajraktarević.

– Ovakvi skupovi imaju značaj da uvezuju lokalne zajednice. Državne vlasti moraju imati osjećaja kod donošenja zakona za olakšanje procedura, a dosta nam je svađa, moramo izgrađivati našu zemlju. Danas smo ovdje u centru svijeta na predivnoj destinaciji, a odavdje možemo uputiti poziv svima da dođu u našu lijepu BiH. – kazao je Bajraktarević.

– Ovaj projekat oko kojeg smo se okupili dopao mi se od samog početka, nastojat ćemo da proširimo mogućnosti za naše privredne subjekte i da damo do znanja da nam se pridruže i izađu u javnost sa projektima, koje će sigurno neko prepoznati, a time stvaramo i nove mogućnosti, te pomažemo razvoj lokalnih zajednica. – istaknula je stručna saradnica iz odjeljenja za privredu Doboja, Nermina Isić.

Organizacijom ovakvih konferencija nastoji se prevazići situacija s koronavirusom, koja narušava privredu u svijetu i omogućiti domaćim izvozno orijentisanim kompanijama i lokalnim zajednicama što bolju promociju i jačanje njihovih kapaciteta.

Podijeli objavu na društvene mreže
Pretraži događaje