“Sarajevo Wood Days 5”: Drvni sektor i šumarstvo zaslužuju bolju poziciju na nivou nacionalne ekonomije

Drvni sektor BiH zaslužuje bolju poziciju u okviru nacionalne ekonomije – zaključak je nedavne dvodnevne međunarodne drvno – tehnološke konferencije “Sarajevo Wood Days 5”.

U organizaciji Drvnog klastera BiH “Namještaj i drvo” konferencija je okupila učesnike iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Austrije i Njemačke.

Organizacijom ovakvih konferencija, kako je Feni rekao predsjednik Drvnog klastera BiH “Namještaj i drvo” Dinko Mujkić, nastoji se prebroditi i trenutna situacija sa rizikom od recesije koja pogađa zemlje zapadne Evrope, naročito Njemačku, a u koje dobrim dijelom većina naših proizvođača izvozi.

– Prvi znaci oporavka već su vidljivi o čemu govore i statistički podaci, a traže se i alternativna tržišta koja su manje pogođena rizikom od recesije u tom sektoru. Pomalo se vraćaju stare i dolazi do novih narudžbi, a također se koristi prilika tzv. pregrupisanja lanaca dobavljača u prerađivačkoj industriji gdje se glavni dizajnerski brendovi, kada je riječ o namještaju, okreću podizvođačima i dobavljačima bližim Evropi, a to je zapadni Balkan i BiH – istakao je Mujkić.

Zadnjih godina, podsjetio je, nije prošao ni jedan značajniji sajam namještaja u Evrop, a da bh. kompanije nisu osvajale priznanja i prve nagrade. To je dokaz da samo kvalitet i ozbiljan pristup poslu pravi ozbiljan brend.

U okviru konferencije Sarajevo Wood Days 5 održane su panel diskusije i izlaganja o aktuelnim temama iz oblasti šumarstva, drvne industrije i proizvodnje namještaja, investicijama u drvnom sektoru, sajmovima, dizajnu, arhitekturi, obnovljivim izvorima energije od drveta – biomasi.

Cilj organizacije tog događaja, kako su istakli organizatori, jeste razmjena znanja, iskustava i dobrih praksi, kako bi se povećala kvaliteta poslovanja ovog sektora, te produktivnost i konkurentnost kompanija.

Učestvovali su predstavnici javnih preduzeća i kompanija iz oblasti šumarstva, pilanske i drvne industrije, proizvođača pilanskih i tehnologija vezanih za drvnu industriju, predstavnici državnih i finansijskih institucija, komore i udruženja, akademska zajednica, predstavnici lokalnih zajednica, privredna udruženja,asocijacija arhitekata, kompanije i komore iz inostranstva i mnogi drugi.

Drvni klaster “Namještaj i drvo” i “Sarajevo Wood Days 5” su podržani kroz projekat Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery koji sufinansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Međunarodna organizacija rada (ILO) i Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP).

(FENA)

Podijeli objavu na društvene mreže
Pretraži događaje