Općina Jajce se nalazi u zapadnom dijelu Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna (SBK/KSB), u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH). Općina se prostire na površini od 363 km² i graniči s općinama Travnik, Dobretići i Donji Vakuf, koje pripadaju F BiH, odnosno SBK, i općinama Jezero, Šipovo i Mrkonjić Grad u Republici Srpskoj (RS).

U odnosu na 1992. godinu teritorij općine je izmijenjen i smanjen za 33 km², obzirom da su nakon potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH dijelovi općine Jajce ušli u sastav novoformirane općine Jezero u RS, dok je općini Jajce pripao dio općine Mrkonjić Grad. Općina je s ostalim dijelovima BiH prometno povezana magistralnim putevima M-5 i M-16.

Općinu Jajce čini 61 naseljeno mjesto organizirano u 27 mjesnih zajednica.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, općina je imala 45.007 stanovnika.

Grad Jajce nalazi se na obalama rijeka Pliva i Vrbas na sjevernoj geografskoj širini od 40º20´30´´ i na istočnoj geografskoj dužini od 17º14´16´´ i odlikuje je brdsko-planinski teren.

Općina Jajce je smještena na nadmorskoj visini između 362,5 m (vodopad) i 1.400 m (Suhi Vrh). Gradska jezgra Jajca nalazi se na nadmorskoj visini koja na tvrđavi iznosi 470 metara, dok je nadmorska visina na Plivskim jezerima 426,6 metara.

Ovim područjem protječu rijeke Pliva i Vrbas sa više pritoka, bogate plemenitom ribom, a  5 kilometara od grada nalaze se Veliko i Malo plivsko jezero, koje okružuju atraktivne vodenice. Jezera su pogodna za sportove na vodi (veslačka i kajakaška takmičenja). Okolne planine, kojima dominira Suhi Vrh  (1.431 m), obiluju crnogoričnom i bjelogoričnom šumom koje pokrivaju 20.978 ha ili 54% ukupne teritorije i u kojima se nalazi raznovrsna divljač, ljekovito bilje i tereni pogodni za zimske sportove.

Klima je umjereno kontinentalna s toplim ljetima i oštrim i snježnim zimama.

Zahvaljujući vodenom potencijalu na području općine Jajce nalaze se dvije hidroelektarne – HE Jajce I i HE Jajce II, koje osiguravaju godišnju proizvodnju od ukupno 225.454.000 Kwh električne energije.

Na području općine nalazi se više mineralnih i rudnih nalazišta, uključujući nalazišta boksita u području Poljana i Bešpelja.

U okolini grada postoje nalazišta nemetalnih materijala pogodnih za građevinarstvo, nalazišta građevinskog kamena u Komotinskom potoku, nalazišta gline u Divičanima, te gips-anhidrita na obali Plivskog jezera.

Arheološka nalazišta, otkrivena u samom centru grada, ukazuju da su ljudi na ovim prostorima žvjeli još prije 6.000 godina.

Posebno  su značajna nalazišta iz rimskog doba, kako u samom gradu, tako i u okolini. Među njih spadaju  Hram boga Mitrasa i nekropole iz 4. stoljeća. Jajce se u pisanom dokumentu prvi put spominje 1396. godine u kojem se osnivač grada Hrvoje Vukčić Hrvatinić (1350 – 1416) naziva «conte di Jajce». Naziv Jajca potječe, najvjerovatnije, od jajolike stijene na kojoj je sagrađena tvrđava.

Podijeli kompaniju na društvene mreže
Informacije o kompaniji
Sajmovi na kojim je kompanija učestvovala
Budi i ti dio našeg tima, registruj se !
15 Decembra, 2023
Susret privrednika i menadžera Susreti najuspješnijih privrednika i menadžera BiH pod zvaničnim nazivom “Open Business Forum BiH No.1” će po treći puta okupiti predstavnike najvećih kompanija u BiH prema zvaničnim podacima iz 2021. godine gdje i Vi pripadate samom vrhu.Pored...
Završeni
21 Marta, 2024
Četvrti sajam općina (opština) i gradova (lokalnih zajednica) sa fokusom na investiranje u energetske i obnovljive izvore energije (solare, biomasu, vjetroelektrane, hidroenergiju i dr.) i energetsku efikasnost, poslovne zone, turizam i IT sektor u organizaciji Unije lokalnih zajednica, Saveza i...
Završeni
18 Maja, 2022
Na prekrasnim terenima Golf Kluba “Krivaja” kod Zavidovića, 18.05.2022. održati će se drugi po redu susreti najuspješnijih privrednika i menadžera BiH pod zvaničnim nazivom “Open Business Forum BiH No.1” na kojem će se okupiti predstavnici najvećih kompanija u BiH, Komora...
Završeni
28 Jula, 2021
Sajam lokalnih zajednica zapadnog Balkana 3 Treći uživo sajam općina (opština) i gradova u organizaciji agencije “EventExpo – Kupujmo i koristimo Bosansko i Hercegovačko” i Drvnog klastera BiH “Namještaj i drvo” Sarajevo, poslovna konferencija uz javno predstavljanje i direktne susrete...
Završeni
8 Juna, 2021
Drugi kombinovani – uživo i virtualni sajam općina (opština) i gradova uz javno predstavljanje i direktne susrete učesnika, gdje ćemo predstaviti sve privredne, turističke i druge komparativne prednosti svake lokalne zajednice, pozvati investitore iz zemlje i inostranstva da iskoriste priliku...
Završeni